De algemene voorbereiding voor de start

1. Het is een wettelijke verplichting om je als ondernemer in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. De basisregistratie is een vermelding in het Handelsregister. Jouw gegevens worden aan de Belastingdienst doorgegeven.

2. Welke rechtsvorm wordt jouw bedrijf. Een eenmanszaak, maatschap, besloten vennootschap of een VOF? Veel zelfstandigen zonder personeel kiezen voor een eenmanszaak.

3. Bij de Belastingdienst vraag je vervolgens een VAR ( Verklaring Arbeidsrelatie) aan. Daarmee toon je aan dat je zelfstandig ondernemer bent en geen dienstverband hebt bij een opdrachtgever.

4. Na inschrijving bij de Kamer van Koophandel kan er bij een bank een zakelijke rekening worden aangevraagd.

5. Zakelijke schaderisico's moeten verzekerd worden. Denk hierbij vooral aan een Beroepsaansprakelijkheidsverzekering, een Rechtsbijstandverzekering en een Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Daarnaast zijn er nog meer verzekeringen te noemen die van belang kunnen zijn in jouw situatie. Overleg dit met je adviseur!

6. Een investeringsbegroting geeft je een inzicht in de hoogte van de opstartkosten. In de opstartfase komt er natuurlijk nog geen geld binnen. Facturen worden pas na weken betaald, dus is een spaarpotje voor de eerste drie maanden geen overbodige luxe.

7. Zorg voor juiste en goede software op je computer.

8. Bezoek netwerkborrels, ondernemersbijeenkomsten, workshops, congressen, belangenverenigingen, sportverenigingen etc.

9. De administratie die je voert moet in orde zijn. Er zijn meerdere eenvoudige boekhoudpakketten die je kunt gebruiken. Overleg ook met je boekhouder of accountant hoe jij je administratie wilt voeren of uitbesteden.

10. Bedenk van waaruit jij je werk wilt uitvoeren. Werken vanuit huis is gemakkelijk en goedkoop. Alleen heb je daarmee, fiscaal gezien, nog geen kantoor aan huis. Hier moet aan enkele voorwaarden worden voldaan.

TIP: Laat je hierin begeleiden/ coachen. Sta je al te popelen om te beginnen. Neem dan ACTIE en neem kontakt met ons op via de MAIL of TELEFONISCH.