Het ondernemingsplan

Veel startende ondernemers vinden het maken van een ondernemingsplan moeilijk en vervelend om te doen. Het ondernemingsplan is belangrijk om jouw gedachten op papier te zetten en goed na te denken hoe, wat, met wie, waar en wanneer je iets gaat doen om je passie/ droom werkelijkheid te laten worden. Zorgvuldige voorbereiding is dan ook essentieel. Zie ook de andere artikeltjes onder het kopje "Start je bedrijfje"  

Heb je de beslissing genomen dan zal er een ondernemingsplan gemaakt moeten worden. Een klus waar tijd in gaat zitten en die om de juiste aandacht vraagt.

Het plan bestaat uit drie hoofddelen.

1. In het eerste gedeelte geef je aan waarom je een eigen bedrijfje start. Hier leg je ook je persoonlijke gegevens vast. Wat is jouw uitgangssituatie. Wees je ervan bewust wat je sterke en zwakke punten zijn. Weet wat je ondernemerskwaliteiten zijn. Uiteindelijk ben jij als ondernemer zelf verantwoordelijk voor de beslissingen die je neemt. Dat is ook het mooie van ondernemen.

2. In het tweede gedeelte wordt jouw markt en strategie uitgewerkt. Wat wil je gaan doen? Welke dienst of product ga je leveren en aan wie? Hoe ga je dat doen? Om een bedrijf succesvol te laten zijn, zijn de behoeften en wensen van jouw klanten leidend. Welke substantiële voordelen breng jij je klanten?

3. Het derde gedeelte gaat over de financiën. Elk bedrijf heeft geld en een startkapitaal nodig. De financiële van jouw plannen zijn dan ook erg belangrijk. We vinden dit terug in een begroting en een financieringsplan. 

TIP: Laat je hierin begeleiden/ coachen. Sta je al te popelen om te beginnen. Neem dan ACTIE en neem kontakt met ons op via de MAIL of TELEFONISCH.