Meer doen met minder inspanning

 

De wet van Pareto zegt: 20% van de inspanningen leveren 80% van de resultaten. Doe meer met minder inspanning.  Maar hoe?

1. Zaken waar je niet goed in bent? Laat ze door anderen doen die daar beter in zijn. 
2. Klusjes waar je een hekel aan hebt? Laat ze rustig door een ander doen, want waar je  een hekel aan hebt, gebeurt niet goed en gaan veel te langzaam.
3. Zaken waar anderen niet in geïnteresseerd zijn? Waarom zou je ze dan wel doen, het  is verspilling van tijd en energie.
4. Dingen die anderen van je gedaan willen hebben? Durf nee te zeggen of negeer. Als het belangrijk is komen ze er wel weer op terug.
5. Zaken die altijd al op dezelfde manier worden gedaan? Delegeer eens en wees geen control freak.
6. Projecten worden altijd onderbroken door andere klusjes? De vraag is dan of het project werkelijk wel zo belangrijk is. Vermoedelijk niet, anders zou je het toch wel doen?
7. Zaken waarvan de afloop voorspelbaar is. Waarom dan niet uitbesteden aan een ander. Jij bent te belangrijk om je hiermee bezig te houden.
8. Belangrijke mensen zijn moeilijk bereikbaar. Voorkom dat je de telefoon opneemt, jouw e-mail box te vaak opent en zaken doet die voor te veel onrust en onderbrekingen zorgen.